Χωρίς επέμβαση Αντιμετώπιση Εμμένουσας Ασβεστοποιού Τενοντίτιδας Ώμου - Barbotage

Συνοπτική περιγραφή

  • Συλλογή ασβεστίου μέσα στους τένοντες του ώμου. Συχνότερα στον υπερακάνθιο τένοντα κοντά στην κατάφυσή του στο βραχιόνιο οστό
  • Σύσταση κρυστάλλων υδροξυαπατίτη ( φυσιολογικά συναντάται στα οστά)
  • Μηχανισμός: «κυτταρική μεταπλασία», οι ινοβλάστες μετατρέπονται σε χονδροβλάστες και οστεοβλάστες και εναποθέτουν ασβέστιο, πιθανώς λόγω αυξημένων φορτίων
  • Άνθρωποι ηλικίας 30-60 ετών, λίγο συχνότερα σε γυναίκες
  • Διαβήτης, θυρεοειδοπάθειες και ρευματολογικά νοσήματα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης
  • Πιθανή γενετική προδιάθεση
  • Προκαλεί πόνο στην κίνηση αλλά συχνά και στην ηρεμία που μπορεί είναι έντονος. Αίσθημα, κριγμού, εμπλοκής και περιορισμό των κινήσεων του ώμου

asbest tenont vmoy 01

Φυσική πορεία της νόσου:

  • Προασβεστοποιό στάδιο
    • Κυτταρική μεταπλασία. Οι φυσιολογικοί ινοβλάστες μετατρέπονται σε χονδρο- και οστεο- βλάστες. Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν ακόμα συμπτώματα
  • Ασβεστοποιό στάδιο
    • Φάση σχηματισμού: Συγκέντρωση ασβεστίου. Μπορεί να προσκαλεί συμπτώματα
    • Φάση διατήρησης: Σταθεροποίηση της ασβέστωσης. Προκαλεί ενοχλήσεις σε αρκετές περιπτώσεις
    • Φάση απορρόφησης: Φάση απορρόφησης μέσω φαγοκύττωσης. Έντονα επώδυνη φάση
  • Μετασβεστοποιό στάδιο
    • Προσπάθεια αποκατάστασης/ανακατασκευής της φυσιολογικής σύστασης του τένοντα

asbest tenont vmoy 02

Σε αρκετές περιπτώσεις η φάση διατήρησης της ασβέστωσης διαρκεί για έτη χωρίς να περνά στη φάση απορρόφησης

Ακτινολογική ταξινόμηση της ασβεστοποίησης στον ώμο (Gartner and Hayer)
Ανάλογα με την απεικόνιση στην ακτινογραφία ταξινομείται ως εξής:

 asbest tenont vmoy 03a  asbest tenont vmoy 03b  asbest tenont vmoy 03c
 Τύπος Ι : Ομαλά όρια, αυξημένη πυκνότητα ασβέστωσης. Φάση σχηματισμού  Τύπος ΙΙ: Σχήμα ομαλό, πυκνό ή οξύ, περιοχές ακτινοδιαπερατές. Φάση σταθεροποποίησης  Τύπος ΙΙΙ: Διάφανη, νεφελώδης εμφάνιση, χωρίς σαφή όρια. Φάση απορρόφησης

 

Υπερηχογραφική απεικόνιση της ασβεστοποίησης του ώμου (Farin)
Στην κλινική πράξη είναι αυτή που δίνει τις πιο αξιόπιστες πληροφορίες για τη σύσταση της ασβέστωσης.

 asbest tenont vmoy 04a  asbest tenont vmoy 04b  asbest tenont vmoy 04c
 Τύπου Α: Υπερηχογενής με έντονη ακουστική σκιά  Τύπου Β: Υπερηχογενής με ήπια ακουστική σκιά Τύπου C: Υπερηχογενής χωρίς ακουστική σκιά


Με βάση αυτή την ταξινόμηση μπορούμε να εκτιμήσουμε την αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας Barbotage

Με λίγα λόγια, όταν η ασβέστωση είναι μαλακής ή μέτριας σκληρότητας, το αποτέλεσμα της θεραπείας Barbotage προβλέπεται άριστο/πολύ καλό ενώ αν είναι σκληρής σύστασης τότε το αποτέλεσμα θα είναι μέτριο/φτωχό

(καλύτερη ένδειξη για barbotage: ασβέστωση Farin B και C , Gartner/Hayer II,III)

 asbest tenont vmoy 05a  asbest tenont vmoy 05b

* Η σύσταση της ασβέστωσης είναι σημαντικό κριτήριο πρόβλεψης αποτελεσματικότητας της θεραπείας barbotage αλλά δεν είναι το μοναδικό. Ο ιατρός πρέπει να εκτιμήσει και άλλους παράγοντες πριν σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία (κυρίως εντόπιση και μέγεθος της ασβέστωσης και την πιθανή συνοδό παθολογία π.χ μερική ρήξη ινών του τένοντα, υπακρωμιακός χώρος κ.α)

Διαβάστε πληροφορίες για τη θεραπεία barbotage εδώ.

asbest tenont vmoy 06

Η τενοντίτιδα του ώμου (ή «τενοντοπάθεια» όπως την λέμε όταν επιμένει για πολλές εβδομάδες ή μήνες) αποτελεί μία από τις συχνότερες ορθοπεδικές παθήσεις. Εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία σε αθλούμενους. Στη μέση και μεγαλύτερη ηλικία ως αποτέλεσμα φθοράς.

vmos01

Ο ώμος σχηματίζεται από τρία οστά: το Βραχιόνιο, την Ωμοπλάτη και την Κλείδα. Ανάμεσα σε αυτά τα οστά υπάρχουν αρκετοί τένοντες. Τένοντες ονομάζουμε τις άκρες των μυών. Έχουν σχήμα που μοιάζει με ταινία ή κορδόνι. Ρόλος τους είναι να κινούν την άρθρωση του ώμου. Στο σύνολό τους ονομάζονται «Στροφικό Πέταλο του Ώμου» (Rotator Cuff).

Οι τένοντες αυτοί και συχνότερα κάποιος που ονομάζεται υπερακάνθιος τένοντας μπορούν να υποστούν φλεγμονή, να αλλοιωθεί η σύστασή τους ή και να κοπούν οι ίνες τους. Αυτό είναι η τενοντίτιδα ή τενοντοπάθεια του ώμου. Συμβαίνει λόγω:

  1. καταπόνησης από αθλητική δραστηριότητα ή χειρωνακτική εργασία σε κάθε ηλικία,
  2. ως αποτέλεσμα φθοράς σε μέση και μεγαλύτερη ηλικία οπότε μπορεί να μην συσχετίζεται με την δραστηριότητα ή τη χρήση του ώμου (απλώς λόγω παρόδου του χρόνου σε ανθρώπους με προδιάθεση).

Μερικές φορές οι τένοντες κατά την κίνηση του ώμου προσκρούουν (ακουμπάνε και τρίβονται) σε ένα σημείο της ωμοπλάτης που λέγεται ακρώμιο. Αυτή την προστριβή την ονομάζουμε «σύνδρομο πρόσκρουσης» και είναι συχνά εμφανιζόμενο στις τενοντίτιδες του ώμου.

Η τενοντοπάθεια εμφανίζεται ως πόνος ή ενόχληση που επιδεινώνεται με τις κινήσεις (κυρίως ανύψωση του χεριού μας ψηλά ή πίσω από την πλάτη) και μερικές φορές είναι παρών και το βράδυ ή και χειροτερεύει μετά την κατάκλιση. Ο πόνος εντοπίζεται στην περιοχή του ώμου και συνήθως επεκτείνεται προς το μπράτσο μας. Τα συμπτώματα τείνουν να επιμένουν για εβδομάδες ή και μήνες μέχρι να παρέλθουν. Καμιά φορά όμως η τενοντίτιδα εμφανίζει εξάρσεις όπου ο πόνος είναι έντονος και συνεχής ακόμα και αν δεν κινούμε τον ώμο μας.

Η τενοντοπάθεια του ώμου, αν και συνήθως αντιμετωπίζεται, μπορεί να οδηγήσει μερικές φορές σε α) δυσκαμψία (δυσκολία του χεριού να φθάσει ψηλά ή πίσω από την πλάτη ή στον άλλο ώμο), β) προοδευτική ρήξη (σκίσιμο) των ινών των τενόντων, γ) παθολογική εναπόθεση ασβεστίου στους τένοντες που προκαλεί επιπλέον ενοχλήματα, δ) μείωση της δύναμης του ώμου.

Ο ιατρός θα λάβει το ιστορικό σας, θα κάνει κλινική εξέταση (θα εξετάσει σημεία και κινήσεις που ενοχλούν) και εάν κρίνει σκόπιμο θα ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις όπως ακτινογραφία, υπερηχογράφημα ή μαγνητική.

Η θεραπεία που θα σας προταθεί για την αντιμετώπιση της τενοντοπάθειας του ώμου είναι η εξής:

  • Ανάπαυση – Αποφυγή χρήσης άνω άκρου σε θέσεις που προκαλείται πόνος (συνήθως όχι υψηλότερα από το επίπεδο του ώμου)
  • Αντιφλεγμονώδη χάπια και παυσίπονα
  • Τοπικές ενέσεις κορτιζόνης. Οι ενέσεις κορτιζόνης προτείνονται όταν τα συμπτώματα είναι πολύ σοβαρά με σκοπό να μειώσουν γρήγορα τον πόνο. Είναι πολύ συνηθισμένη, αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία αλλά η δράση της είναι συχνά παροδική. Επίσης δεν μπορεί να γίνει επαναλαμβανόμενος αριθμός τέτοιων ενέσεων λόγω του κινδύνου επιδείνωσης της ποιότητας του τενοντίου ιστού.
  • Ενέσιμη Θεραπεία PRP (σμπυκνωμένων αιμοπεταλίων) υπό υπερηχογραφική παρακολούθηση, όταν διαπιστωθούν περιοχές με ρήξη τενοντίων ινών. Είναι μια βιολογική θεραπεία χωρίς κάποια φαρμακευτική ουσία και έχει σκοπό την επούλωση της βλάβης.
  • Τενόντια Ηλεκτρόλυση υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Είναι μια βιολογική θεραπεία χωρίς φάρμακα. Συνεχόμενο ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής έντασης διανέμεται στην περιοχή της βλάβης με σκοπό τον καυτηριασμό της και ακολούθως την αναγέννηση του τενόντιου ιστού.

vmos02

Εικ. Ηλεκτρόλυση στον ώμο

  • Πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας: Περιλαμβάνει αναλγητικά μέσα (μηχανήματα) και προοδευτικό πρόγραμμα ασκήσεων για αντιμετώπιση της δυσκαμψίας και την ενδυνάμωση των τενόντων του ώμου και τη μείωση της πιθανής πρόσκρουσης. Το πρόγραμμα αυτό είναι συχνά αποτελεσματικό αρκεί κανείς να το ακολουθήσει για αρκετές εβδομάδες
  • Αρθροσκόπηση: Η αρθροσκόπηση, που είναι χειρουργική επέμβαση μέσω μικρών οπών στον ώμο, εφαρμόζεται κυρίως όταν: α) Τα φάρμακα, οι ενέσεις και η φυσικοθεραπεία δεν μείωσαν τις ενοχλήσεις του ασθενούς παρότι παρήρθαν τρεις μήνες προσπαθειών, β) όταν έχει συμβεί πλήρη ρήξη (σκίσιμο) των τενόντων, γ) σε αθλητές όπου η συντηρητικές θεραπείες δεν προβλέπεται να αποδώσουν. Κατά τη αρθροσκόπηση ράβονται οι σκισμένοι τένοντες, καθαρίζονται τα οστεόφυτα (προεξοχές οστών) ώστε να υπάρχει ικανοποιητικός χώρος να κινούνται οι τένοντες, αφαιρούνται παθολογικές εναποθέσεις ασβεστίου από τους τένοντες. Μετά την αρθροσκόπηση ο ασθενής εξέρχεται αυθημερόν για το σπίτι του. Ακολουθεί πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για τους επόμενους μήνες.